tisdag 5 januari 2010

Nyårskrönika 2009 Sagas år, del 2

Sommaren 2009 blev speciell. Jag som brukar jobba på TV hela somrarna rivstartade detta år med ett kejsarsnitt. Plötsligt var jag mamma. Och jag förstod inte i stunden att jag behövde mer tid för mig själv och min lilla familj. Så det blev den mest sociala sommaren i mannaminne. Vi umgicks med vänner och familj hela tiden. Trevligt! Men min mammaroll kom lite på efterkälken.
I juli fick Anja gosa med vår lilla sötnos för första gången. Vi grillade allt möjligt och avslutade med marsmallows, en av sommarens riktiga succéer som vi upprepade gång på gång.
Den 10 juli fyllde Saga en månad och fick besök av Maria och Nicke som då väntade sitt första barn. Mysigt! Saga fick sova på Marias mage som var i vecka 30!
Tre dagar senare hade vi första bebisträffen med Aftonbladet-mammorna sedan Saga föddes. Kul!!! Saga var förstås minst av alla små.
Sen blev jag sjuk. Inte allvarligt men febrigt och drygt. Det gjorde att vi blev kvar längre än tänkt i vår heta lägenhet innan vi den 17 juli kom ut till Verkskär med Saga för första gången. Ankis och Gun hade fixat det fint för mig och bebisen där ute så vi skulle slippa myggen! Skönt, för det var inte lite mygg i år..!
Vår sommar rullade på och vi med den... Vi for mellan Verkskär, Solna och Trönö och gjorde mindre utflykter på plats.
Mitt i härligheten, den 29 juli, tappade jag ett glas på stortån... Aaaaaj!!!!! Så jag fick en blånagel. Den plågade mig i nästan tre månader innan den ÄNTLIGEN behagade att lossna.
I augusti blev det en sista vända till Trönö innan Tias skulle börja jobba. Vi hann med att mysa i Tygsta. Och Tias plockade bär som blev till supergod saft i mormors kök.
På hemvägen sedan blev det en heldag i Uppsala, med god mat på Amazing Thai, vårt favvoställe för i år, och rolig shopping.
Vi hann med en till sväng ut i Roslagen också. I Östhammar myste vi på kafé och tog hand om bina som kommit dit i år. Alltså Ulfs bin... Tias fick drog på sig rymddräkten och matade dem eller nåt... Själv satte jag inte min fot vid bikuporna...
Den 10 augusti blev Tias 35 år och Saga två månader. Det blev frukost på sängen och en massa mys. Dagen efter gjorde vi premiär med vagnen i Stockholm innerstad, vilket inte var så läskigt som jag föreställt mig.
Den 12 augusti började Tias jobba. Min mammaledighet började på riktigt först nu kändes det som. Och det var skönt. Nu fick jag äntligen egen tid med Saga.
Men förutom myset upptäckte jag alla faror runt omkring. Det finns mycket att vara rädd för när man har en bebis! Och mycket man måste lära sig... Som bara att våga ge sig ut i kollektivtrafiken!
Moderskapet genererade i onda axlar också. Saga ville ständigt bli buren, så vi skaffade en bärsjal. Den gjorde stor nytta ett tag... innan Saga växte ifrån den.
Mitt i mammalivet med ont om tid för bloggning och Facebook pajade min dator! Det var visst grafik-kortet och det gick på min tilläggsgaranti, så jag hade tur!
På morgonen den 25 augusti spökade det i sovrummet. Våra klockor gick plötsligt flera timmar fel! Tias hade enligt en kollega på telefon försovit sig, fast våra klockor var kvar i svinottan! Allt var kaos och vi var yrvakna och förvirrade.-Tills förklaringen uppdagade sig...
Den 28 augusti kom Sussie och Clara och hälsade på. De fick träffa Saga för första gången så det var kul!
Sen blev det picknick och grejer. Härligt!
Den 3 september tog jag mig vatten över huvudet och åkte tåg till Trönö med Saga. Själv. Ett helsike var det. Ingen plats för barnvagnar, världens minsta skötbord... Avslutade resan med att ta buss 67 mot Trönö. Den tystnaden och det lugnet jag kände då jag klev av bussen sen.....
Den 5 september döptes Saga i Trönö Nya Kyrka. Det var oerhört vackert. Vår älskade lilla dotter sög på sidenrosetten hela dopakten. Sött. Festen efteråt blev också riktigt lyckad. Mycket tack vare all hjälp vi fått av min kära syster.
Den 10 september blev Saga tre månader gammal. Vi myste, lyckliga över vår fantastiska dotter.
Den 17 september flyttar vi in Sagas första egna möbel på kontoret, som förvandlas till ett rum för tre. Äntligen har vi lite förvaring för Sagas första leksaker!
Dagen efter var jag och Saga på ett dockteaterkafé där hon fick hälsa på en rosa elefant. Hon var minst av alla bebisar på plats... och den enda som riktigt skrattade åt Pomelo, som elefanten hette!
Lite roslagsmys hann vi med mitt i den vackra hösten. Tack vare Gretas 85-årsdag.
Sagas framsteg fortsätter. Hon har länge älskat att stå och jazza i knät på oss. Och hon har inga som helst problem med att resa sig upp från liggande till stående. Bara vi håller hennes händer så är hon uppe på en sekund!
Den 29 september byter vi bort vaggan mot spjälsängen vi fått av Ankis och Gun. Riktigt fint blir det, och Saga stortrivs från första stund... även om hon inte vill sova förrän framåt elva på kvällarna...
Den 1 oktober fick jag se vyer jag inte trodde fanns i Solna kommun. Tack vare Malin i mammagruppen. Och som grädde på moset fick Saga en ny lekkamrat! Jo då, första gången var det som hon låg på en filt med en nästan helt jämngammal bebis!
Den 2 oktober föddes lilla Vera Lo, mitt nya kusinbarn, Maria och Nickes dotter. Underbart! Köpet av vår nya 42-tums LED-TV samma dag kom plötsligt i skymundan...
Den 5 oktober kom äntligen Anna på besök och fick träffa Saga för första gången. Hon hade dessutom fått jobb i Sumpan samma dag!!!
Morgonen efter började jag och Saga på babymassage. Mysigt, men det förstörde många dagar för oss eftersom vi var tvugna att gå upp i ottan. Både jag och Saga blev helt däckade varje tisdag framöver i flera veckor...
Hösten traskade vidare. Vi firade Sagas fyramånadersdag med pompa och ståt! Gick på bebisträffar, och for till Trönö igen. Med TÅG! Fast denna gång med sällskap av Christer som var till stooor hjälp!!! Jag och Saga stannade där i tio dagar. Tias kom dit efter en knapp vecka.
Den 20 oktober hände det storartade saker i mormorsmor Ullas kök. Saga vände sig från rygg till mage. Flera gånger! Riktigt snyggt.
Hösten var så vacker i år!!! Mycket löv. Överallt...
Vi gjorde söta avtryck av Sagas händer och fötter. Bakade, köpte roliga leksaker och åt kakor på Taxinge Slott!
November var regnigt och grått i kvadrat!!! Så jag tröstade mig med att BAKA. Massor...
Den 7 november fick Saga två tänder!!! Knappt fem månader gammal. Wow!
Dagen efter fyllde hennes farmor 75 år och Elsie 85!!! Det var fars dag också, så Tias blev uppvaktad med presenter från Saga.
Och så var det svininfluensan ja... Den 9 november satt jag och Saga i kö i två timmar i totalt kaos bland andra bebisar och föräldrar på BVC för att jag skulle bli vaccinerad. Saga var för liten vid tillfället.
Den 12 november gjorde Saga sin burkmatspremiär. Det har gått lite si och så med ätandet sedan dess kan jag säga. Än så länge ammar hon mest. Gröt morgon och kväll, puré ibland men oftast vägrar hon öppna munnen.....
Den 13 november syntes SOOOLEN skymta bland molnen. Det var en STOR dag.
Den 18 november hänger jag med syrran ut på ångbåtsfotografering. Hemskt väder, jag är OFF men blir lite gladare efter en kylig dag i trevligt sällskap på en vacker båt.
Den 22 november fyller Elin, väldens bästa syster, 30 år! Det firar vi dagen innan med ett väldigt Glamrock-partyyy!!!!! Superkul. Ända tills Saga ballar ur, stackarn. På dagen D tar vi en fika på Ulriksdals Slottskafé.
Den 23 november bakar jag världshistoriens godaste saffransbullar. Spara receptet och baka dem nästa jul! Ni kommer inte att ångra er. Alla jag bjudit har älskat bullarna!
Sen hälsar morfar på och Saga blir lycklig då hon får provspela gitarren som gått varm hela kvällen.
29 november går Saga gå på sin första julmarknad!
I december kokar jag julgodis som aldrig förr!!! Jag upptäcker Next i Kista, tar vackra frostbilder vid Råstasjön och njuter av att julen nalkas.
Den 6 december då Saga varit förkyld i någon vecka kaskadkräks plötsligt mitt i natten. Detta upprepar sig flera gånger och det är riktigt synd om henne. Sen blir hon frisk!
Den 10 december fyller Saga ett halvår och uppvaktas av mormor med en fin rosa träbil! Kul tyckte Saga, även om hon tenderade att slå sin nya present i huvudet på sig själv...
Under Lucia-helgen kom Josefin, Zakarias och Rebecca från Skåne och hälsade på. Det blev shopping och glöggparty för hela slanten!
Luciadagen var Saga världens sötaste Lucia!!!
Och den 14 december hände det mycket. Saga blev vaccinerad mot svininfluensan och så skaffade vi julgran! Många intryck på en dag för en liten bebis.
Sen blev det julmarknader och bebisträffar, majspuré och massor med snö... shopping och majskrokspremiär. Julmarknad på Skansen och byte till sittdel i vagnen!
Sagas första julafton firade vi i Trönö. Riktigt mysigt. Dagen började med att vår morgonpigga bebis pratade väldigt i sängen och försökte härma oss. Plötsligt sa hon "Titta!" alldeles riktigt! Och det har hon sagt flera gånger sedan dess. God mat och massor med klappar blev det sen. Och Saga var inte ens rädd för tomten!!!
Den 28 december for vi tillbaka till Stockholm. Med en ledsen bebis. Ledsnaden tycktes bero på den lilla hörntanden som plötsligt var på väg ut. Saga ska visst bli som mor sin, och få "Vampyrtänderna" först!
Den 29 december gick jag till frissan för att göra ljusa slingor... vilket slutade med att jag istället kom ut som brunett!!!
Dagen efter tog vi färjan från Nynäshamn till Gotland, där vi myste riktigt och hade en fantastisk nyårsafton.
Nu hoppas vi på ett riktigt bra år, 2010!!!

Inga kommentarer: