tisdag 1 december 2009

Underbar chokladfudge

Ikväll har jag kokat chokladfudge. Det gör jag varje år för den är himmelsk! Smälter i munnen... Dessutom är fudgen mycket lättare att lyckas med än vanlig kola, eftersom det inte är riktigt lika noga exakt när man tar den av spisen. Det är nämligen momentet efter själva kokningen som förvandlar kolan till fudge!

Här får ni receptet om ni vill testa!

Min bästa chokladfudge

Rör ihop

3 dl råsocker
1 dl ljus sirap
3 msk kakao

2 dl vispgrädde

Koka tills det går att göra kulprov av smeten i ett glas vatten.

Rör sedan snabbt i två minuter!

Tillsätt

2 msk flytande margarin
2 tsk vaniljsocker


Rör om och häll sedan ut smeten på bakplåtspapper med uppvikta kanter på en bricka eller plåt.
Låt svalna! Skär eller bryt bitar och rulla in i papper eller folie om det behövs.
Ät och njuuut! Denna härliga fudge riktigt smälter i munnen!
Lägg dem sedan i en fin burk!
Jag älskar fina plåtburkar. De får gärna vara riktigt gamla. Den här kommer från Green Gate. Den är ny och helt oanvänd!
Om någon nu tänker "Åh, vad präktigt!!!" kan ni få höra hur det gick tidigare ikväll när jag skulle koka fransk chokladkola ála Odenses receptblad...
Det var min glukos-premiär, och röran skulle uppnå 150°. I andra änden av köket satt Saga, rastlös och irriterad. Och det vore lågt av mig att skylla på min älskade bebis, men nog var det stressen som gjorde att jag kokade upp sörjan alldeles för snabbt... Jag borde inte ha höjt temperaturen på plattan. Jag skulle istället ha väntat på att röran långsamt blev hetare. När kolan nu äntligen uppnådde sina 150° var den svart! Och den reagerade helskumt på chokladsmeten som jag rörde i. Det stank vidbränd kola i köket när jag trots allt slutförde projektet. Det var med viss skepsism jag några minuter senare försökte mig på att skära ett smakprov av kolan, bara för att se den smula sönder. Den smakade kol. Så den for raka spåret ned i soporna.
Därför blev det fudge ikväll. -En skön revansch!!!
;-)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ät inte upp allt! Som vi sa när vi var små : )
Jag vill också smaka!
Puss från syster!

Unknown sa...

Haha, ja kom hit vet ja!!! Än så länge finns det kvar!