måndag 11 maj 2009

Att göra eller icke göra... vändningsförsök

-Det är frågan.
Jag fick panik i fredags då jag läste en tråd på Familjeliv om vändningsförsök och allt hemskt som kan hända. Lilla Saga har ju fortfarande lite tid på sig att vända sig, så jag hoppas hon lyckas. Det känns som om hon försöker ibland när hon knökar runt inne i magen och under mitt barnmorskebesök nyss tog jag reda på hur jag ska sitta för att ge henne maximalt med plats för att lyckas.
Efter att ha frågat barnmorskan exakt hur ett vändningsförsök går till känner jag mig lite lugnare. Om det blir aktuellt så skall det ske om ganska precis två veckor. Då får man ligga i ett rum på Karolinska, där de tittar och lyssnar på barnet med ultraljud och diverse mätinstrument för att se att allt är bra. Sedan får jag bricanyl som lugnar livmodern (för att förlossningen inte ska sätta igång). -Och så gör de ett försök att utifrån vända barnet. Om barnet stretar emot slutar de direkt, enligt min barnmorska. Och oavsett om vändningen lyckats eller inte får man ligga kvar med ultraljud och grejer i 20 minuter för att de ska ha riktig koll på att allt är väl med barnet när man går därifrån.
Om barnet ligger kvar med rumpan nedåt får jag en tid med en läkare, där jag får bestämma om jag vill göra kejsarsnitt (vilket jag antagligen väljer) eller föda i säte. Om jag skulle välja det senare, mäts mitt bäcken, för att de ska se om jag är kapabel till en sätesförlossning.
Det känns inte superkul med vändningsförsök även om det är skapligt säkert... Så jag hoppas vår lilla tjej lyckas vända sig själv.
I övrigt väger jag exakt lika mycket som för fyra veckor sen. Har gått upp nio kilo sedan vecka åtta, så det måste ju vara ok. -För barnet växer ju! Symfus-fundus-måttet ligger på 32 cm. Barnets hjärtljud är bra och jag har lågt blodtryck vilket också är bra.

5 kommentarer:

Karin sa...

Hej hej, såg ditt inlägg på FL's hemsida. Min lilla låg kvar i säte senaste BM-besöket, ligger hon fortfarande kvar så på onsdag så ska vi diskutera ett vändningsförsök. Har ber BF 9/6 :-)

Lycka till med ditt vändningsförsök, meddela gärna hur det går :-)

Unknown sa...

Absolut!

Lycka till du med!

Anna Maria sa...

Vi vände på Siri i vecka 37 och det gick jättesmidigt och bra! Delvis för att jag hade så mycket fostervatten tror jag. Visst gruvade jag mig lite innan, men det var ingen fara. Och jag tyckte det var så skönt att slippa välja mellan kejsarsnitt och sätesförlossning.
Lycka till!

Karin sa...

Hej igen, jag läste lite i din blogg och såg att du var väldigt orolig inför ditt vändningsförsök.

Jag var iallafall på mitt igår på Danderyd, och har skrivit om det i min blogg, det var inte så farligt som jag trodde, och de gav upp ganska snart när de kände att de inte fick något tag under lillans rumpa.

De lyssnade och när jag sa att det gjorde ont så hörde de och respekterade. Det var iallafall inte alls lika obehagligt som jag trott, kan vara annat när de verkligen vänder, det vet jag inte.

Det enda negativa från igår var vår långa väntan vilket var urtråkigt!!

Jag frågade om jag skulle ha med mig BB-väskan, men det är så sällsynt att en förlossning kommer igång så det tyckte de inte! Däremot blodgrupperingen från MVC.

Hoppas det går bra för dig!!! :-)

Karin sa...

Jag förstår dig till fullo. Jag tycker det känns skönt att veta att det blir KS (och när) istället för att gå runt med alla de där frågorna :-)